marți, 17 septembrie 2019

Nevoile energetice aleunui caine

Ce factori determină nevoile  energetice ale unui câine? Cerințele energetice sunt determinate de mai mulți factori:
1. Greutatea sau talia câinelui Câinii mari necesită mai multă energie decât cei mici. Greutatea este desigur cel mai important factor. Este important de știut că necesitățile energetice nu cresc liniar. Câinii de talie mică au un metabolism mai rapid și o mărime a corpului relativ mai mare (factorul care determină pierderea de energie). De aceea, câinii mici au nevoie de mai multă energie relativă per kg din greutatea corpului. Necesitățile energetice pentru întreținere pot fi calculate folosind următoarea formulă:  

ME = 132kcal  X BW0.75 

Unde:   ME = energie metabolică necesară BW = greutatea corpului în kilograme  (BW)0.75 = greutatea metabolică 

2 Activitatea fizică Exercițiile fizice necesită energie suplimentară. Câinii care depun efort fizic au necesități energetice mai mari. Nivelul de energie necesar pentru exercițiile fizice depinde de intensitatea și durata acestora. Cursele de ogari reprezintă un efort de scurtă durată și cresc necesarul energetic doar cu 10-20% în timp ce cursele de sanie reprezintă un efort fizic susținut și cresc necesarul energetic cu un factor între 2 și 4. 

Statutul fiziologic În timpul împerecherii, există necesități energetice suplimentare pentru producerea de nou țesut sau de lapte:
•  Perioada de gestație: necesarul nutrițional crește doar în cea de-a doua jumătate a acestei perioade (+/- 10% energie suplimentară/săptămână).  
• Perioada de alăptare: în timpul perioadei de alăptare, necesarul nutrițional crește enorm. În perioada de vârf, acesta este de trei până la patru ori mai mare.  
• Perioada de creștere: în timpul acestei perioade, există necesități energetice suplimentare pentru producerea de noi țesuturi. La începutul perioadei de creștere, puii au nevoie de două ori mai multă energie decât câinii adulți de aceeași mărime. Odată ce 40% din greutatea corpului adult este atinsă, câinii în creștere au în continuare nevoie de 60% mai multă energie decât adulții. Când 80% din greutatea corpului adult este atinsă, necesarul energetic este cu 20% mai mare decât la câinii adulți. 

4. Mediul în care câinele se joacă are un rol important. În mod evident câinii care trăiesc într-o locuință mică, încălzită, necesită mai puțină energie decât câinii care locuiesc în adăposturi exterioare. De asemenea, temperatura și anotimpul reprezintă factori determinanți. În timpul perioadelor de iarnă câinii care locuiesc în exterior mănâncă de două ori mai mult decât în lunile de vară. 
|
Hrana Suedeza Super Premium



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

🐕❓Anotimpul rece influențează modul în care ar trebui să îmi hrănesc câinele!?

  Anotimpul rece influențează modul în care ar trebui să îmi hrănesc câinele!? Trebuie să știți că, în timpul iernii, câinii vor consuma mai...