joi, 2 iulie 2020

Hranirea cainilor in timpul imperecherii. Hranirea puilor si a femelelor gestante si care alapteaza.


    În timpul perioadei de împerechere, condițiile sanitare și de hrănire trebuie să fie optime. Folosiți o hrană echilibrată; puteți să o hrăniți în cantități normale. O procedură nouă și interesantă este aceea de a o hrăni cu 10% mai multă energie în timpul perioadei de împerechere. Această procedura se numește „flushing” și îmbunătățește ovulația, fertilitatea, și implantarea embrionului. Astfel veți obține mai multi pui viabili. Această tehnica de hrănire a fost folosită prima oara la fermele de porci și a rezultat în performanțe de împerechere mai bune (în medie un purceluș în plus per scroafa pe an). 


Cățeaua mea este gestantă. Ce sfaturi aveți pentru perioada de gestație? 

    În primele patru săptămâni de gestație, cerințele nutriționale nu cresc semnificativ: hrana obișnuită poate fi dată în aceleași cantități ca într-o dietă de întreținere. În a doua jumătate a perioadei de gestație, nevoile nutriționale cresc. Din a cincea săptămână, cantitatea de hrană trebuie sporită cu 10% pe săptămână. Acest procedeu se numește „steaming up” – „aburire”. De asemenea, frecvența meselor trebuie să crească. Femela trebuie să primească cel puțin două mese pe zi. Cel mai bine este să hrăniți femela cu un produs bogat în energie și cu conținut ridicat de proteine: Husse Energi sau Husse Valp sunt cele mai bune alegeri. 


    Labradorul meu a născut opt pui. La începutul perioadei de alăptare, femela cântarea 36 de kg. La înțărcare, pierduse 4 kg. Ce opinii aveți? 

    În timpul perioadei de alăptare, producția de lapte cauzează o creștere în necesarul de hrană. În plus față de alăptare, femela are nevoie de trei-patru ori mai multă energie pentru întreținere. De aceea un produs cu aport mare energetic ar trebui dat în perioada de alăptare (Husse Valp sau Husse Energi). În general, cățeaua nu ar trebui să piardă mai mult de 5-10% din greutate. Femela Labrador a pierdut 4 kg în perioada de alăptare: 11% din greutatea inițială. Asta înseamnă că femela nu a ingerat suficientă energie. Sfatul este să îi dați mai multă mâncare, să creșteți numărul meselor și să treceți la o hrană cu conținut mai mare de energie. 


Ce sfaturi aveți pentru a proteja femela împotriva mamelelor umflate după înțărcarea puilor? 
    
Ar trebui evitată separarea bruscă a puilor de mamă. Este mai bine să pregătiți înțărcarea prin separarea puilor de mama în timpul nopților din săptămâna anterioară înțărcării. Pentru a evita inflamarea mamelelor, este benefic să evitați înțărcarea tuturor puilor deodată și să împărțiți înțărcarea lor de-a lungul unei săptămâni. 


Cand ar trebui să încep să hrănesc puii cu hrană solida? 

    În primele doua-trei săptămâni puii primesc exclusiv lapte de la mama. Producția de lapte creste în paralel cu cerințele puilor. Din a treia săptămână, producția de lapte stagnează în timp ce cerințele puilor cresc, necesitând hrănirea cu mâncare solidă. Este bine să începeți cu hrană solida de la sfârșitul celei de-a doua săptămâni. Husse Mini Valp și Husse Valp sunt produsele recomandate pentru puii mici. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

🐕❓Anotimpul rece influențează modul în care ar trebui să îmi hrănesc câinele!?

  Anotimpul rece influențează modul în care ar trebui să îmi hrănesc câinele!? Trebuie să știți că, în timpul iernii, câinii vor consuma mai...